Mulatrei Betty Peter i-a fost interzis sa devina pioniera

Mulatrei Betty Peter i-a fost interzis sa devina pioniera

Astăzi, de la ora 20.30, la “Happy show”, emisiunea Serviciului Român de Comedie, de la Antena 1, se sărbătoreşte 1 Mai, dar în varianta de dinainte de ’89 cu pionieri, defilări şi manifestaţii dedicate muncii.

Îmbracate în costum de  pionier, cu centură şi cravată cu tricolor, Gina Pistol, Beatrice Peter, alături de invitata emisiunii, cântăreaţa Andreea Bănică, şi-au reamintit întâmplări din şcoala primară. “Da, îmi aduc aminte când am fost făcută pionieră, s-a întâmplat la noi la şcoală. Am avut  şnur roşu, de comandant de grupă. Am şi defilat de 1 Mai, şi acum îmi vine să râd când trec cu maşina pe lângă fântânile de la Unirea. Am stat o zi întreagă lângă una dintre ele, nemâncată, aşteptând să treacă delegaţia tovarăşului. Şi ce să vezi, el şi-a schimbat traseul”, spune amuzată  Gina Pistol.

Pentru mulatra Beatrice Peter costumul de pionieră o face să-şi amintească de lucruri nu tocmai plăcute: “tatăl meu era din Burundi, ceea ce nu era deloc pe placul autorităţilor. Pe coperta dosarului meu medical scria: <copil mulatru- copil cu probleme sociale>. Din acest motiv nu aveam voie  să fiu nici şoim al patriei, la grădiniţă, d-apăi pionier. Dar am avut noroc cu educatoarea mea, o femeie cu capul pe umeri, care mă lăsa să port uniforma de şoim prin clasă. La şcoală însă  am fost exclusă din grupul care a mers la ceremonia specifică pentru a deveni  pionier, deşi eram prima în clasa la învâţătură. N-am suferit deloc din pricina asta, eram înconjurată de oameni deosebiţi  care mă încurajau să nu pun la suflet, iar acasă mi s-a explicat clar situaţia. Peste doar câteva luni a venit Revoluţia şi totul s-a schimbat pentru mine ”, mărturişeste actiţa de culoare.

Ce vor face pionierele în platoul de filmare de la “Happy show”, telespectatorii vor afla în această seară, de la ora 20.30, într-o nouă ediţiei a emisiunii.

 

Mulatrei Betty Peter i-a fost interzis sa devina pioniera

Mulatrei Betty Peter i-a fost interzis sa devina pioniera

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.